Goldies Opdraet

Opdraet af hamstere

Inden købet:

Inden du anskaffer dig en hamster, er der nogle ting, som du skal overveje grundigt først:

Har du tid og lyst til at påtage dig ansvaret for sådan et lille dyr de næste ca. 2 år?

Vær opmærksom på, at guldhamstere er 100% enegængere, og de vil derfor kun acceptere en anden guldhamster, når hunnen er i brust og en parring skal finde sted. Lader man derimod 2 guldhamstere gå i samme bur, vil det føre til blodige kampe og i værste fald, vil begge hamstere dø. Så derfor - aldrig mere end én guldhamster pr. bur! 

Er der allergi i familien overfor små pelsdyr?

Hamsteren er nataktiv, dvs. at den sover det meste af dagen og er vågen det meste af natten. Har du et sted, hvor den kan stå, så den ikke forstyrrer din nattesøvn? 

Har du nogen til at passe den, når du er på ferie?

Er du frisk på at skulle bruge penge på dyrlægen, hvis hamsteren skulle blive syg? 

Jeg anbefaler ikke hamsteren som kæledyr til børn under 7 år, da det er et lille, hurtigt dyr, der hurtigt kan blive klemt eller tabt. Hvis du som forælder vælger at anskaffe en hamster til dit barn, så husk, at det er dig, der bør har det primære ansvar for hamsteren, da børn som regel ikke er i stand til at tage sig af sådan et lille, skrøbeligt dyr alene, når der jævnligt skal rengøres bur mv.                                                                                                                

Når du skal hente hamsteren:

Når du har fundet en sød hamster og skal til at hente den, bør du have buret med mad, vand, strøelse og tilbehør stående klar til hamsteren. Det er synd, hvis den skal sidde og vente længere end højst nødvendigt.

Husk en transportkasse! Det må ikke være en papkasse eller lignende, da hamsteren hurtigt vil gnave sig ud af den. Tag i stedet en plastickasse med lufthuller med, men pas på ikke at hullerne ikke laves for store, så hamsteren kan klemme sig ud af kassen. Du kan også købe en "rigtig" transportkasse til hamsteren i en dyrehandel. Her koster de som regel omkring 100kr. 

Når du kommer hjem med hamsteren:

Når du har hentet hamsteren og er kommet hjem med den, skal du sætte den forsigtigt ned i buret. Det er vigtigt, at du ikke begynder at tage hamsteren op med det samme og lege med den, da den trænger til ro. Dens dag har været spektakulær og forvirrende efter først at være blevet fjernet fra sine søskende og derefter er flyttet ind i et nyt og fremmed hjem. Lad den være det næste døgns tid. I stedet kan du sætte dig stille og roligt og kigge på hamsteren, mens den udforsker sit nye hjem.

Håndtam:

Når du skal gøre din hamster tam, skal det gøres så forsigtigt som muligt:

Hvis du kan, uden hamsteren kan stikke af, så tag låget af buret, så du har det fulde overblik. Gør det med rolige og ikke-larmende bevægelser, så hamsteren ikke bliver skræmt. Det er derfor også vigtigt, at der ikke er larmende, løbende og skrigende børn eller høj musik i nærheden. Snak blidt til den og sig små rolige lyde. Stik forsigtigt hånden ned i buret og lige så stille hen til hamsteren. Hold hele tiden hånden højt nok til, at den ikke kan nå dig. Hvis den bider ud efter dig, så skynd dig at tage hånden op, put låget på og vent til næste aften.                                                                                                                                

Du også være heldig ikke at skulle vente længere - forskellen kan ses ved, at den vil strække sig og række armene op efter din hånd for at nå dig, hvis den vil op.                                  

På et tidspunkt tager den mod til sig og hopper op i hånden på dig - bliv ikke forskrækket, hvis det kilder lidt. Først og fremmest skal du bare holde hånden stille, så den i ro og mag kan sidde og snuse til dig. Sørg for at forholde dig i ro, så den ikke bliver forskrækket - for så kan du så godt som starte forfra. Når den har vænnet sig mere til dig, kan du lægge den anden hånd forsigtigt over hamsteren - uden at mase den - og tage den op. Sid på gulvet eller et andet sted, hvor der ikke er langt til jorden, hvis nu hamsteren skulle springe. Sid og snak lidt med den. Hvis den forholder sig i ro, kan du efter et par gange åbne hænderne forsigtigt som en skål, og derefter lade den kravle lidt på dine hænder.                                                                                                                                                        

Efterhånden bliver den mere og mere tam. Det kan tage sin tid, men det er virkelig arbejdet værd i sidste ende!                                                                                                                                                                                

Generel pasning:

Som strøelse anbefaler jeg enten Boxo Comfort eller Carefresh, som begge er rigtig gode alternativer til de alm. spåner, man kan købe i diverse supermarkeder. Selvom Boxo og Carefresh er noget dyrere, holder de til gengæld længere, og man kan derfor nøjes med at skifte bundstrø en gang hver 3.-4.-5. uge eller efter behov.

Minimumsmålene på et bur til en guldhamster er 40x50x35cm (bredde x længde x højde), men de trives allerbedst i et bur på mindst 40x80x35cm (bredde x længde x højde).

Hamsteren skal altid have adgang til frisk vand og foder. Vandet skal skiftes en gang i døgnet, mens du kan nøjes med at give mad en gang hver 2. eller 3. dag. Husk på, at hamsteren har kindposer, som den fylder maden op i (den hamstrer), så hvis du lige har givet den mad og derefter kigger på den 5 minutter senere, kan du opleve, at det allerede er væk. Du skal altså ikke fylde nyt op, da hamsteren bare har fyldt sine kindposer! Maden tømmes oftest ud i dens rede, så husk at tjekke reden efter for fordærvet mad et par gange om ugen.

I mange dyrehandlere kan man købe det såkaldte "hamstervat". Det er meget vigtigt, at man aldrig bruger dette, da hamsteren kan få viklet benene ind i det, hvilket kan stoppe blodtilførelsen til benene! Vattet kan heller ikke fordøjes, så hvis hamsteren kommer til at spise det, vil den langsomt blive kvalt. I stedet kan man bruge ufarvet, iturevet toiletpapir. Det er hamsteren rigtig glad for, og der sker ikke noget, hvis den kommer til at spise lidt af det.

Tag hamsteren op hver aften, hvor den er vågen og snak og leg lidt med den. (Gælder selvfølgelig ikke, hvis hamsteren ikke er tam.) Den er glad for at vide, at den bliver passet på, og at du holder af den.

Det lille liv...:

Hamsteren bliver desværre ikke ældre end omtrent 2 år. Tiden går stærkt, så husk at vise den at du kan lide den. En hamster kan hurtigt blive ens bedste ven, og det er hårdt, når den pludselig ikke er der mere. Men husk på, at den har haft et godt og lykkeligt liv sammen med den vigtigste person i dens liv - nemlig dig.